ČUDO NA VLASINI – LED OKOVAO VLASINSKO JEZERO

0
2272

Srpsko more mami žrtve

Surdulica, 1.februar 2017. (V.Pešić za BuPress) – Ledena stihija je posle 68 godina prvi put totalno okovala Vlasinsko jezero, koje se prostire na 15 kvadratnih kilometara.
Zbog sankanja, klizanja i pešačenja podalje od priobalja, meštani vlasinskih sela i turisti rizikuju da propadnu i utope se, jer je prosečna dubina srpskog mora 12 metara. Upozorava i opominje podatak da se od 1949.godine, kada je izgradjena brana i stvorena najveća veštačka akumulacija u Srbiji, u Vlasinskom jezeru udavilo 110 neiskusnih kupača.
Šef Predela izuzetnih odlika “Vlasina” Novica Stanković ističe da je led paralisao tridesetak plovećih tresetnih ostrva, koja predstavljaju prirodni svetski fenomen u zaštićenoj pitomoj baštini vlasinske visoravni.
– Zbog subplaninske klime, nadmorske visine od 1.210 metara i hladnih planinskih pritoka, led je okovao Vlasinsko jezero dugo devet kilometara, prosečno široko 1.500 i duboko 12 metara. Zaledjena jezerska voda ovih dana je prava atrakcija za meštane okolnih sela i turiste, koji rizikuju i pešice se kreću s jedne na drugu obalu velikog zaledjenog jezera, što je veoma opasno. Debljina ledenog pokrivača iznosi od 10 do 15 centimetara, ali to nije garancija da neko ne može da propadne i utopi se. Apelujemo da se znatiželjnici kreću pored obale, gde voda nije mnogo duboka. Zbog opasnosti koje vrebaju, čuvarska služba danima je na oprezu i spremna da interveniše, rekao je Novica Stanković.
Ispod ledene površine najviše veštačke akumulacije na Balkanu za sada ima dovoljno kiseonika, jer se na mnogim mestima ulivaju potoci i zarad čega nije ugroženo 16 vrsta ribe. Uz jezersku obalu led je prikovao najveće plutajuće tresetno ostrvo “Mobidik”. Surdulički novinar Dragan Milošević Buca podseća da se zbog visokog vodostaja, vazdušnih i vodenih struja najveće jezersko ostrvo posle 20 godina još u aprilu 2017. približilo obali. Ploveće jezero od treseta široko je 250, a dugo 400 metara.
Kada popuca led na pojedinim delovima Vlasinskog jezera, čuje se jaka grmljavina, nalik na letu aviona. Zbog svojstvenih ćudi, Vlasinsko jezero je zbog temperaturnih kolebanja u vodi uvek opasno, za mnoge i kobno.
– Jezerska voda je izuzetno slojevita. Do dubine od jednog metra temperatura vode je leti oko 20 stepeni. Na većoj dubini voda je znatno hladnija. Ne pripremljeni kupači su izloženi grčevima i šokovima, što srčani sistem ne može da izdrži, ističe pedijatar dr Dragan Kitanović.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here