TRAGEDIJA U “GROTU”- SAHRANJEN RUDAR GORAN VANEV (24) IZ GORNJE LJUBATE

0
1671

Zauvek ostao u jami

Kriva Feja, 16.decembar 2016. (V.Pešić za BuPress) – U Gornjoj Ljubati kod Bosilegrada 16.decembra sahranjen je pomoćnik rudara Goran Vanev (24), koji je smrtno nastradao 14.decembra u 8.30 časova na četvrtom horizontu Rudnika olova i cinka “Grot” u Krivoj Feji.
Sahrani u Gornjoj Ljubati prisustvovali su predstavnici krivifejskog rudokopa i lokalne samouprave u Bosilegradu. Direktor “Grot investa” Miodrag Stojković rekao je da će ovo preduzeće da snosi troškove sahrane i pruži finansijsku pomoć majci nastradalog rudara. Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev ističe da će lokalna zajednica finansijski da pomogne majci poginulog rudara, koja je za kratko vreme izgubila sina i mladog supruga.
– Porodica poginulog rudara živela je u udaljenoj mahali Kolčina Garina u Gornjoj Ljubati. Žitelje opštine Bosilegrad teško je pogodila pogibija nesrećnog mladića. Dobro sam ga poznavao i o njemu mogu da govorim samo biranim rečlima. Obezbedićemo pomoć njegovoj majci zavijenoj u crno, rekao je predsednik Vladimir Zaharijev.
Nesrećnom polukvalifikovanom rudaru nije bilo spasa,  jer se na njega  u jami obrušila ogromna stena. Kada se dogodila tragedija, pored Gorana Vaneva nije bilo nijednog kamarata. Osnovno javno tužilaštvo naložilo je Policijskoj upravi u Vranju da dostavi izveštaj o uvidjaju u rudarskoj jami, koji  je obavila republička inspekcija za rudarstvo. Portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju Mirjana Vukojičić izjavila je da će  se posle rezultata obdukcije i izveštaja inspektorata rudarstva znati uzroci rudarske tragedije.
Poginuli rudar živeo je kod ujaka u selu Zlatokop nadomak Vranja sa sestrom i majkom. Neutešna sestra Tamara rekla je da treba da se zna prava istina o pogibiji njegog brata, koji je planirao da se venča sa devojkom iz Čačka.
Mada u Rudniku olova i cinka “Grot” tvrde da kobnog jutra nije bilo propusta, bezbednost rudara  u jami je loša. U proteklih 14 meseci u jami rudokopa dogodilesu se tri tragedije. O tome nedvosmisleno svedoči činjenica da je 17.oktobra ove godine  u jedan sat iza ponoći u jami gotovo na istovetan način poginuo rudar Goran Stojiljković (42) iz Krive Feje. Za rudara je bio koban veliki odron zemlje u jamskom horizontu. U rudarskoj tragediji teže je povredjen pomoćnik smene Jovica Tasić iz Trebešinja kod Vranja. Stradali rudar preživeo je tri nesreće. Iza sebe ostavio je suprugu Jelenu i decu Vladana i Ivanu.
U rudniku “Grot” u Krivoj Feji nesreća se dogodila i 25. oktobra 2015.godine kada se u jami obrušila stenovita gromada  i na lice mesta ubila glavnog rudara Miomira Ljubića (56) iz Vranja. Nesrećni rudar ostavio je iza sebe suprugu i troje dece. Poginuo je na mestu “radilište”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here