OSUDJENA DVOJICA LEKARA ZBOG SMRTI PETOGODIŠNJE DEVOJČICE

0
1291

Okrivljenima po tri godine zatvora

Vranje, 7.novembar 2016. (V.Pešić za BUpress) – Krivično veće Opštinskog suda u Vranju, kojim je predsedavala sudija Dragana Tasić, 7.novembra izreklo je  prvostepene presude dvojici lekara Zdravstvenog centra zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi.
Zbog nesavesnog lečenja i smrti petogodišnje Dijane Marinković iz Ćukovca, prvooptuženi otorinolaringolog dr Darko Civkarovski i drugoptuženi anesteziolog dr Slaviša Kanački osudjeni su na po tri godine zatvora. Posle izdržavanja zatvorske kazne, okrivljeni neće moći da se bave lekarskim poslom pet godina.
Dijana Marinković umrla je 8.januara 2011.godine na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Vranju. Posle prijema u Službi hitne medicinske pomoći, devojčica je bez pregleda upućena na dečije odeljenje. RoditeljiI vana i Bojan Marinković roditelji naišli su na zaključana vrata, koja su provalili jer se devojčica gušila. U zbrinjavanju petogodišnjeg deteta na dečijem odeljenju učestvovalo je pet lekara specijalista.
Devojčica je na odeljenje primljena 8.januara 20011.godine u 2.15 sata. O smrti devojčice roditelje je u 4.45 sata obavestio dr Slaviša Kanački. Roditelji Ivana i Bojan iz sela Ćukovac, koji su se u toku maratonskog sudskog procesa u medjuvremenu razveli i pronašli druge bračne saputnike, zadovoljni su presudama.
vranje-11-ivana-i-bojan-foto-v-pesic– Loše se osećam. Strepela sam i bojala se presude. Plašila sam se sprege okrivljenih lekara sa nekim ljudima u pravosudju. Zadovoljna sam sudskom odlukom. Pravda je posle dužeg vremena ispunjena. Dete niko ne može da mi vrati, ali je ovo dobra opomena drugim lekarima da savesno i profesionalno obavljaju svoju humanu službu, rekla je majka nastradale devojčice Ivana.
Zastupnik roditelja preminule devojčice Dijane advokat Jovan Aleksić nije krio zadovoljstvo zbog presude, koju smatra pravičnom.
vranje-13-advokat-jovan-aleksic-foto-v-pesic– Veoma sam zadovoljan pravičnom presudom. Očekivao sam manju kaznu za dr Slavišu Kanačkog. Nisu lekari namerno ubili devojčicu. Ali, nehat lekara nije daleko od umišljaja. Očekivao sam da će doktor Civkarovski da bude kažnjen sa najmanje pet – šest godina robije, ističe advokat Aleksić.
Otac Ivan Marinković nema primedbe na presude Osnovnog suda u Vranju. I on doktora Civkarovskog označava većim krivcem, zbog čega smatra da je zaslužio veću zatvorsku kaznu. Prema nalazima i mišljenjima sudsko-medicinskih odbora veštaka iz Niša i Beograda, dvojica lekara nesavesno su lečili devojčicu, jer nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost deteta. Stručnjaci su naveli da lekari nisu obavili detaljne preglede iz domena svojih specijalnosti. Konstatovano je i to da optuženi lekari nisu organizovali hitan transport devojčice u operacionu salu. Nije obavljena ni medicinska intubacija zbog obezbedjenja prodhodnosti disajnog puta. Lekari se nisu pripremili ni za trahotomiju u slučaju da zbog otoka postupak ne uspe.
Zbog propusta lekara i nesavesnog lečenja došlo je do potpunog zatvaranja gornjih disajnih puteva na početnom delu grkljana. Zbog toga se dovojčica ugušila. Na obdukciji je utvrdjeno da je mala Dijana Marinković umrla od gušenja, kao posledica jake upale grla.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here