Danas je Vidovdan, „težak“ srpski praznik!

0
1743

DAN VIŠESTRUKO ZNAČAJAN U POLITIČKOJ ISTORIJI

Bujanovac, 28.jun 2016. (BUpress) – Danas je Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u boju na Kosovu 1389. godine.
Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima koje se održavaju danas pominje se stradanje koje je ostavilo večnu poruku na istoriju, etiku i tradiciju srpskog naroda.
Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a predstavlja 
prisećanje na poginule i umrle u svim ratovima. To je, prema mišljenju istoriografa, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. On je poseban značaj dobio u vreme stvaranja nove srpske države, a za zvaničan državni praznik bio je uveden 1889. na 500 godina od Kosovskog boja.
Stradanju srpskih vojnika posvećen je spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, forum-krstaricaa na mestu bitke na Gazimestanu kao endemska vrsta vekovima cveta crveni kosovski božur.
Kroz vekove 28.jun je bio važan, često i koban datum za Srbe, postavši sastavni deo kolektivne svesti naroda…
Na Vidovdan 1914.godine Gavrilo Princip ubio je princa Ferdinanda, 1919. godine potpisan je Versajski sporazum sa Nemačkom, 1948. doneta je Rezolucija Infobiroa, 1989. godine Slobodan Milošević je na Gazimestanu rekao Srbima da niko ne sme da ih bije, 1990. Srbi isključeni iz hrvatskog Ustava, 1992. godine održan je Vidovdanski sabor opozicije, a 2001. godine Slobodan Milošević je izručen Hagu…
(Izvor: Mondo)
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here