OFICIRI VOJNE VETERINARSKE SLUŽBE STIŽU NA JUG SRBIJE

0
1152

 I Vojska Srbije sprečava širenje bolesti goveda

Beograd, Bujanovac, 22. jun 2016. (Politika, Bupress) – Ministarstvo odbrane formiralo je Koordinacioni tim Uprave za vojno zdravstvo i Operativni tim Centra veterinarske službe za praćenje i preduzimanje mera u sprečavanju širenja nodularnog dermatitisa, zarazne bolesti goveda poznate pod nazivom „kvrgava koža“ saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Timovi su formirani na osnovu zahteva Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nodularnog dermatitisa i aktivno rade na razmeni podataka, proceni situacije i koordinaciji zajedničkih aktivnosti sa Upravom za veterinu Ministartsva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Oficiri vojne veterinarske službe, za sada njih 20, u saradnji sa pripadnicima MUP-a i civilnim veterinarskim inspektorima, kontrolisaće promet životinja na terenu. Po potrebi će se uključivati i u sprovođenje dezinsekcije i dezinfekcije, pregled životinja, vakcinaciju i slične mere, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane koje prenosi „Politika“.
Inače, ova bolest je Veterinarskoj stanici u Bujanovcu prijavljena u petak, 3. juna na jednoj od sedam umatičenih krava VESNE STOJKOVIĆ STOILJKOVIĆ iz sela Ljiljance. Bolest su potvrdili Veterinarski instituti iz Niša i Kraljeva.
Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu, na teritoriji opštine Bujanovac, proglasili su epidemija opake virusne zaraze bolesti  goveda pod nazivom NODULARNI DERMATITIS, koja se u narodu zove „kvrgava koža“.
Imajući u vidu da je ovo, posle dugo godina, prvi slučaj ove bolesti u Srbiji, Odlukom Vlade formiran je Nacionalni štab za sprečavanje širenja i iskorenjivanje bolesti. Predsednik Štaba je prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera za poljoprivredu…
zaprasivanje-foto-intermagazinU bujanovačkoj opštini  od  bolesti „kvrgave kože“ do sada je  humano  uklonjeno 39 obolelih grla  u selima Ljiljance, Košarno i Jablanica. Zaprašivanje protiv muve i komaraca, insekata koji su izazovači ove opake bolesti, koja se ne prenosi na ljude, obavljeno je prošlog  ponedeljka specijalnim helikopterom, a za koji dan očekuje se vakcinisanje stoke…

Foto Ministarstvo odbrane i Intermagazin

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here