среда, април 24, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

DANAS SE SLAVE SVETI CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA

Liturgija u hramu svetitelja u Velikom Trnovcu

Bujanovac, 3.jun 2021. (BuPress) – Stotinak vernika iz Bujanovca i okoline, okupilo se danas su porti crkve svetih cara Konstantina i carice Jelene kako bi prisustvovali arhijerejskoj liturgiji i danu svetitelja čije ime nosi hram u selu u kome danas žive isključivo pripadnici albanske nacionalne manjine. Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije, uz sasluženje sveštenika crkvene opštine Bujanovac…
Ovogodišnji domaćin, Lazar Stanimirović iz Bujanovca, nakon rezanja slavskog kolača, predao je kumstvo za sledeću godinu Jeleni Matić Dabetić iz Bujanovca.
Svete cara Konstantina i caricu Jelenu naša crkva slavi 3.juna po novom, a 21. maja po starom kalendaru. Ovim svetiteljima posvećen je veliki broj hramova u našoj crkvi. Između ostalih i ovaj u obližnjem Velikom Trnovcu. Ovaj praznik se, kao gradska slava, posebno svečano proslavlja u Nišu – gradu gde je i rođen ovaj mnogo zaslužni utemeljivač hrišćanstva. Kao esnafsku slavu ovaj praznik proslavljaju kujundžije i železničari.
Sveta carica Jelena uradila je mnogo toga što je korisno za hrišćansku veru. U Jerusalimu je pronašla Časni Krst koji su neznabožci bacili izvan grada i zasuli đubretom; podigla je mnoge crkve, od kojih treba napomenuti: crkvu nad pećinom Roždestva Hristova (na Gori Maslinskoj); crkvu na mestu Vaznesenja Hristova u Getsimaniji; crkvu na mestu Uspenja Presvete Bogorodice i još 18 hramova. Pronašavši Časni Krst i iskopavši ga, sveta carica Jelena ga stavi na jednog mrtvaca, jer upravo tada prolazila je jedna posmrtna povorka, jer beše umro neki čovek iz grada, te on vaskrsnu na očigledsvih prisutnih. Od tog dana Pravoslavna Crkva praznuje taj događaj 14. septembra kao Krstovdan. Mnogi neznabožci priđoše hrišćanskoj veri, a Časni Krst bi stavljen u srebrni kovčeg radi čuvanja i poklonjenja. Ova sveta carica se upokojila 327 godine u 80.godini života. Sveti car Konstantin, blagočestiv i darežljiv, poživeo je još 10 godina od upokojenja svoje majke, te se i on predstavi Bogu 337 godine u 65. godini života. Njegovo sveto telo preneto je u Carigrad i sahranjeno po njegovom zaveštanju u crkvi Svetih Apostola u Carigradu. I danas, posle toliko godina, Sveti ravnoapostolni Car živi beskonačnim životom u večnom Carstvu Hristovom, pomažući mnogima koji ištu od njega i Jedinoga Boga pomoć i isceljenje… (SPC)
Foto:BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles