субота, мај 4, 2024

Top 5 Ove Nedelje

Related Posts

75 – (POD) SEĆANJA: VELIKI JUBILEJ BUJANOVAČKOG KUD-A „KOLO“

Ono što se desi danas, sutra će već biti juče. Mnogo toga se dogodilo „juče“. Danas se sećamo nečega, nešto je izbledelo. Novinski tekstovi na požutelom listu mogu podsetiti na mnoga dešavanja iz naše ne tako davne prošlosti. Iz raznih oblasti života. Lepa, ali i ona koja to nisu. Ostao je trag. Neizbrisiv. Tek da se vidi  kakvi smo bili, šta smo postigli, šta smo rekli, jesmo li i koliko smo nostalgični… BuPress će narednih dana, nedelja i meseci objavljivati bez posebnog redosleda i selektiranja po oblastima i datumima, originalne tekstove koje su svetlost dana ugledale na stranicama uvaženih srpskih štampanih medija. Radi (pod) sećanja na „juče“…

Tradicija koja se nastavlja

Bujanovac – Koncertom u Domu kulture „Vuk Karadžić, koji je oduševio prepuno gledalište, bujanovačko Kulturno umetničko društvo „Kolo“, najavilo je godinu velikog jubileja – sedam i po decenija kulturnih dešavanja i 35 godina postojanja pod ovim imenom. Za ovu priliku gosti su im bili članovi KUD „Radoviš“ iz istoimenog mesta u Makedoniji.
     Iako se prvo organizovano društvo u oblasti kulture pojavljuje 1923. godine, kada su braća Leštarević uz pomoć omladinaca, osnovali društvo „Polet“, koje je imalo pevačku, muzičku i glumačku sekciju, a članovi bili samo muškarci, kao godina početka rada prvog KUD uzima se 1932, kada je u Bujanovcu izgradjen Sokolski dom. KUD, u koje su uključene i devojke, radi sve do 1941. godine.
     Od 1946. do 1962. godine rade muzička, pevačka i folkorna grupa, koje imaju nastupe povodom državnih praznika u Bujanovcu i okolini. Od 1962. godine , sa razvojem preduzeća „Gumoplastika“, „Kolo“ počinje da radi pod okriljem preduzeća i dobija njegovo ime, a pored folklora ima i dramsku sekciju, a članovi su, pored radnika pomenutog preduzeća , i učenici Mašinskog školskog centra i mladi Bujanovca. Prve prave rezultate ovo društvo počinje da postiže od 1965. godine, kada se u rad uključuje i Marija Kovačević. „Kolo“ daje veliki broj koncerata u Bujanovcu i drugim mestima, a prvi inostrani nastup imalo 1966. godine u Bugarskoj, gde priredjuje tr samostalna koncerta. Društvo prestaje da radi 1971. godine.
     Oktobra 19972. godine, omladina Bujanovca, u sklopu promocije kulturno umetničkih dostignuća, osniva „Kolo“, koje radi sve do danas. Uz velike teškoće, svoj prvi koncert daje 1973. godine, za vreme zimskog raspusta, u obližnjem selu Gornji Vrtogoš. Godine 1978, društvo dovodi profesionalne koreografe koji postavljaju osam novih koreografija.
    Od školske 1978/79, „Kolo“ počinje sa obučavanjem učenika osnovne škole, počev od petog razreda. Tada počinje sa gostovanjima i samostalni koncertima širom Jugoslavije i u zemljama Evrope. Od 1989. godine počinje i sa obučavanjem dece uzrasta od sedam godina.
     KUD „Kolo“ trenutno ima 250 članova, rasporedjenih u pet kategorija, od najmladjih do najstarijih. Za 35 godina rada, održano je 700 samostalnih koncerata, a najveći uspeh je postignut 1994. godine, na Republičkoj smotri fokllora Srbije u Smederevu, kada je dobilo specijalnu plaketu za najbolje izvedenu koreografiju „Bujanovačke igre“.
     Na repertoaru Društva trenutno se nalazi dvadesetak koreografija koje pokrivaju teritoriju Srbije i SFRJ. O kvalitetu najbolje svedoči učešće na šest smotri folklora, od ukupno osam održanih, što znači da je šest puta bilo predstavnik tadašnjeg Južnomoravskog regiona, to jest 13 opština juga Srbije. Medjutim, beleže se i inostrana gostovanja i učešća na medjunarodnim festivalima u Francuskoj, Poljskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Rumunji, Makedoniji.
     U organizaciji društva, već pet godina Bujanovac je domaćin Medjunarodnog festivala folklora, koji se održava u junu, na kome su učešće uzimala, pored onih iz naše zemlje, i društva iz Poljske, Makedonije i Grčke.
     Kako najavljuje za naš list dugogodišnji predsednik KUD „Kolo“ Slobodan Dimitrijević, „koncert za pamćenje“ biće održan u oktobru, na dan osnivanja društva pod ovim imenom.

„Politika“ –27. april 2007.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles