Konferencija za medije odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobedjuje”

0
2501

Od lokalne vlasti traže na uvid utrošak budžetskih sredstava

Bujanovac, 5.jul 2018. (Bupress) – Razlog sazivanja Konferencije za medije, odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobedjuje“ jesu poslednja dešavanja na sednici SO Bujanovac, kada je na neprimereni način od strane predsednika opštine Šaipa Kamberija koji je pokušao da se oduzme reč odbornicima koji su diskutovali o tački koja je bila na dnevnom redu.
Narodni poslanik i predsednik opštinskog odbora Srpske Napredne Stranke u Bujanovcu Nenad Mitrović i njegov kooalicioni kolega Miodrag Milković otvorili su današnju konferenciju objašnjavajući šta se u stvari desilo tog dana na sedinici.
Odbornik Miodrag Milković je postavio pitanje zašto se Plan rada za 2017. godinu Doma zdravlja u Bujanovca usvaja 28.juna, ako je 10 dana ranije usvojena Odluka o završnom računu budžeta opštine Bujanovac za istu godinu.
Na istoj sednici, odbornici opozicije su tražili od opštinskog rukovodstva da ih detaljno informiše o izveštaju koji je vezan za trošenje budžetskih sredstava od strane korisnika koji su taj novac dobili. Po rečima Mitrovića, postoje mnogo nelogičnosti u rebalansu budžeta ali i u odluci o završnom računu budžeta opštine za prošlu godinu: „Evo jedne pozicije, tekuće subencije preduzetnicima u iznosu od 11 miliona 540 hiljada dinara, bez izveštaja o tome kome su tih 11 miliona dodeljena, da li su te pare potrošene i na koji način. Zatim tekuće subvencije poljoprivredi, koje podržavamo, za poljoprivredu i treba da se izdvaja novac, ali za ovih 32 miliona i 800 hiljada koliko je od opštinskog budžeta opredeljeno za poljoprivredu, nema izveštaja kome je taj novac dat na korišćenje i da li je novac namenski potrošen. Ovde se radi u iznosu od 44 miliona, kada su subvencije u pitanju, bez podnetog izveštaja Skupštini a usvojili smo završni račun za 2017. godinu.“
Mitrović je tokom konferencije nastavio sa pozicijima iz završnog računa pa se osvrnuo i na dodeljena sredstva sportskim klubovima u iznosu od 10 miliona dinara. „Mi i dalje ne znamo koji su klubovi dobili novac, u kom iznosu i na šta su potrošili taj novac. Takodje, u ovom završnom računu postoji pozicija za bezimene nevladine organizacije. Jednostavno stoji, dotacija nevladinoj organizaciji u iznosu od milion 850 hiljada, i još jedna od milion 960 hiljada dinara.“
Tokom svog izlaganja, on se osvrnuo i na pozicije iz rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je usvojen na istoj sednici SO Bujanovac. „Interesantna je nova pozicija u rebalansu, koja se odnosi na infrastrukturu i zaostala dugovanja za istu u iznosu od 10 miliona 90 hiljada dinara. Ono što je nas interesovalo i što smo hteli da pitamo predsednika koja su to zaostala dugovanja? Šta je to što opština nije platila, pa je morala rebalansom da izdvoji? Takodje, sporne su pozicije za održavanje gradskog zelenila, sa milion povećane na 2 miliona, javna rasveta sa 17, povećana na 20 miliona, i najnerazumnija pozicija za metenje ulica, sa 9 povećana na 17 miliona i 400 hiljada dinara.“ – naveo je Mitrović i tražio od nadležnih državnih organa da provere sve ove navode i postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima.
Predstavnicima medija obratio se i Miodrag Milković, Mitrovićev koalicioni partner, inače predsednik opštinskog odbora Ujedinjene seljačke stranke koji je  fokusirao pažnju na ovdašnji Dom zdravlja i  uz izrečenu konstataciju sa početka teksta o nelogičnosti usvajanja Izveštaja o radu, 10 dana po usvajanju završnog računa budžeta izrazio sumnju, potkrepljenu dokazima o ozbiljnoj zloupotrebi trošenja budžetskih sredstava.
Na novinarsko pitanje da prokomentarišu reči koje se čuju po kuolarima da vrh države „namerno“ zaobilazi ovo područje jer je Bujanovac jedna od retkih opština u Srbiji gde na vlasti nisu „naprednjaci“, sazivači konferencije za medije oštro su demantovali takve izmišljotine ponudjenim dokazom u liku Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije koja godinama unazad izdvaja velika novčana sredstva za navedene opštine, a da o novim investicijama treba malo više da se zainteresuje prvi čovek opštine i bude konkretniji i prisniji u odnosu sa Vladom Srbije, odnosno sa srpskim vlastima.
 foto: BUpress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here