PREDSEDNIK ALBANIJE U POSETI OPŠTINI BUJANOVAC

0
2478

Poseta Bujanovcu poseban doživljaj za Bujara Nišanija

Bujanovac, 7.mart 2017. (BuPress) – Desetak minuta iza podneva u višesatnoj poseti opštini Bujanovac stigao je predsednik Albanije Bujar Nišani, pozdravljen burnim aplauzima nekoliko stotina okupljenih Albanaca na Karađorđevom trgu u centru grada. Po izlasku iz automobila Nišani se pozdravljao sa njima. Vijorila se jedna „velika“ i nekoliko desetina malih albanskih zastavica, najviše ih je bilo u rukama osnovaca, koji su, čini se, bili najbrojniji. Transparenata i poruka nije bilo. Na ulazu u zgradu SO, na crvenom tepihu postavljenom njemu u čast, dočekali su ga predsednik opštine Šaip Kamberi, predsednik lokalnog parlamenta i Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuz Musliju, narodni poslanik Fatmir Hasani i politički predstavnici Albanaca, sa kojima je imao razgovore, zatvorene za medije. Dok su ti razgovori bili u toku, kratku konferenciju za novinare održao je dr Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, koji je obavestio da je ispred Vlade Republike Srbije delegiran da sačeka predsednika Republike Albanije, koji je došao na poziv predsednika bujanovačke opštine. – „Mi smo sačekali predsednika na administrativnoj liniji Končulj, razgovarali smo par minuta, poželeo sam mu dobrodošlicu i uspešan boravak u našoj zemlji. U kratkom razgovoru albanski predsednik se zahvalio što smo došli da ga sačekamo, zahvalio se odnosu Republike Srbije prema njegovoj poseti i izrazio očekivanja da će ova poseta doprineti boljim odnosima dve zemlje, istakao je Stanković. I dodao da od ove posete očekuje da doprinese boljoj i uspešnijoj saradnji između Republike Albanije i Republike Srbije, boljem razumevanju aktivnosti na rešavanju problema, pre svega udžbenika, ali i onih koji proizilaze iz obaveza koje imaju dve zemlje.
Posle razgovora koji su trajali gotovo tri sata, tri puta duže nego što je najavljeno u protokolu, novinarima su se obratili Predsednik Albanije Bujar Nišani i njegov domaćin, na čiji poziv je i stigao u ovu posetu – predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi. U kratkom obraćanju Nišani se zahvalio svom domaćinu na pozivu koji mu je uputio. Posetu je okarakterisao kao „poseban doživljaj, i institucionalno i lično“. Zahvalio se i predstavnicima Vlade Srbije koji su dali svoj doprinos. Istakao je da su posete premijera Edija Rame Beogradu i Aleksandra Vučića Tirani, značile i početak uspostavljanja boljih odnosa dve zemlje i dobru osnovu za njihovo dalje unapređenje…
Šaip Kamberi je rekao da se razgovaralo o projektima u oblasti obrazovanja i kulture.
Predsednik Albanije posetu opštini Bujanovac završava obilaskom osnovne škole „Muharem Kadriju“ u Velikom Trnovcu i prisustvom kulturnom programu upriličenom u njegovu čast i „velikom“ danu za Albance – sećanju na 7.mart, kada je u vreme Otomanskog carstva otvorena prva škola na albanskom jeziku.
Posle Bujanovca sledi poseta albanskog predsednika susednoj opštini Preševo.
Foto:Ž.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here