ŠAIP KAMBERI O PREDSTOJEĆOJ POSETI PREDSEDNIKA ALBANIJE OPŠTINI BUJANOVAC

0
1929

Očekujemo pomoć Albanije u konkretnim projektima iz sfere obrazovanja, kulture, infrastrukture…

Bujanovac, 24.februar 2017. (BuPress)  Na izraženo ispoljeno interesovanje Predsednika Albanije Bujara Nišanija, u svojstvu predsednika Opštine, lično sam mu januara meseca poslao zvaničan poziv da poseti našu opštinu. Određeni datum je predložen, jer je 7. mart istorijski, smatra se Danom otvaranja prve škole na albanskom jeziku tokom Osmanskog Carstva. Za nas to predstavlja kulturnu i istorijsku vrednost. U poslednje vreme, bez obzira na često zategnute, rekao bih incidentne odnose izmedju Kosova i Srbije, odnosi Albanije sa Srbijom mogu se okarakterisati kao odnosi koji se kreću uzlaznom putanjom. Poseta premijera Edija Rame Nišu, stvaranje Privredne Komore za razvoj veze biznisa dve zemlje, samo su primeri dobre prakse, te i ova poseta treba se posmatrati u tom svetlu, kaže Šaip Kamberi, predsednik bujanovačke opštine, na početku razgovora za „BuPress“, odgovarajući na „tri pitanja u jednom“: Ko je inicirao posetu predsednika Albanije, zašto Bujanovac, zašto 7.mart?
Ko će biti  „glavni“ domaćin g.dinu Nišaniju?
Opština Bujanovac je domaćin predsedniku, u jednoj agendi koju i dalje dogovaramo.
Bujar Nišani, predsednik Albanije
Hoće li se predsednik Albanije osim sa albanskim političarima sresti i sa zvaničnicima Srbije?
Naša je obaveza da se pobrinemo za realizaciju posete u našoj Opštini. Državni protokol i sve što on zahteva je deo diplomatskih odnosa dveju zemalja o kome će brinuti Kabinet Predsednika i diplomatska predstavništva. Koliko sam upoznat, o najavi posete, već je obaveštena Ambasada Srbije u Tirani. Dakle, cela organizacija se kreće u okvirima diplomatskog protokola.
Kakva je AGENDA njegove posete?
Prvenstveno Predsednik Nišani će posetiti Opštinu, u kojoj će se sastati sa institucionalnim predstavnicima Albanaca Bujanovca, Preševa i Medvedje, nakon čega će posetiti jednu od škola na albanskom jeziku. Zatim će prisustvovati kulturnom događaju koji organizujemo u čast Dana učitelja, dakle 7. marta, gde će se sresti i sa drugim političkim predstavnicima Albanaca iz ovih opština
Koje su teme o kojima ćete razgovarati sa predsednikom Albanije?
Uobičajene teme koje iznosimo prilikom svakih naših sastanaka sa diplomatskim predstavnicima drugih zemalja, kada oni borave kod nas, ili kad se sa njima sretnemo na nakim drugim mestima.
Vaša očekivanja od ove posete.
Očekujem da će ova poseta dati odjek u mnogo većem angažovanju Albanije za Albance ovih opština, pre svega u jednoj povećanoj pažnji, odnosno direktne pomoći konkretnim projektima iz sfere obrazovanja, kulture i naše infrastrukture. Naša su očekivanja da Albanija uradi ništa više od onoga što Mađarska radi za mađarsku manjinu u Vojvodini.
Foto: Bupress, Prelistavanje

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here