RAZGOVOR S POVODOM: Dragoljub Kostić, direktor AD „Megal“ u Bujanovcu

0
5372

Radi se punom parom, kod nas je vruće i na debelom minusu

Bujanovac, 27. januar 2017. (BuPress) – Prijem novih radnika, proizvodnja bez zastoja, siguran plasman na domaćem i inostranom tržištu, redovna isplata ličnih dohodaka… Sve nabrojano samo po sebi jeste lepa, nadamo se u bliskoj budućnosti i češće prisutna vest u našoj sredini. Odnosi se na najstarijeg proizvođača kotlova za centralno grejanje „Megal“ koji će aprila meseca proslaviti svoj 40. rođendan. Sve zajedno odličan povod za razgovor sa prvim čovekom ovog uspešnog bujanovačkog kolektiva, direktorom Dragoljubom Kostićem, diplomiranim inženjerom mašinstva.
Lepo vam je krenula godina. Uvećanom proizvodnjom i prijemom novih radnika.
Baš tako. Sredinom prošle godine napravili smo jedan dobar izvozni posao i zaključili ugovor sa ,,Eko-šparom“ iz Ohrida, tako da imamo potrebe za radnicima kako bismo ispoštovali ugovor. U ovoj godini naš izvoz  samo za Ohriđane povećaće se za 50 odsto, što znači da ćemo izvesti 1200-1400 kotlova na pelet. Za realizaciju tih planova za ovu godinu sa postojećom radnom snagom ne bi stigli to da uradimo, zato smo i primili sedam novih radnika. Obučavaće se na poslovima varioca. Prošle godine primili smo njih 13, koji se i danas obučavaju, ali iz dana u dan napreduju, postaju baš odlični varioci. Već su uključeni u proizvodnju kotlova, iz istih razloga i sada smo primili nove radnike. Radi se o mladim ljudima koji će za neku godinu, nadam se, biti nezamenljivi u proizvodnji.
Koliko traje njihova obuka.
– Obuka traje onoliko koliko im je potrebno da nauče. Ako nauče za mesec dana, ili dva,  i uključe se u proizvodnju, mi im isplaćujemo onoliko koliko su zaradili. Naravno, primljeni su na određeno vreme. Posle uspešno savladane obuke, svakako planiramo da te ljude prevedemo u stalni radni odnos, mada razlike između rada na određeno i neodređeno vreme praktično i da nema.
Varioci postaju sve traženiji. Od naredne školske godine trebalo bi da se otvori novo kombinovano odeljenje u SSŠ „Sveti Sava“ za zanimanje varioc i mašinbravar.  Imate potpisan ugovor sa školom – primićete u radni odnos sve one koji završe trogodišnje školovanje za taj profil zanimanja
– Upravo tako. Kao što sam rekao ima potrebe za kotlovima. I variocima.  Mi smo za zadnjih 7-8 godina od nekih 1100 kotlova, koliko se ovde proizvodilo, došli na broj od 2.361. kotao, koliko smo prošle godine proizveli. Za „Alfu“smo proizveli oko 800 ložišta za njihove kotlove, to praktično znači da smo mi negde za dva i po puta uvećali fizički, naravno i finansijski obim proizvodnje. Osavremenili smo svoje kotlove, uveli nove kotlove u proizvodni program poput kotla na pelet, i normalno radimo po uzorku „Eko-špara“ za prodaju njima. Prošle godine smo imali 40 odsto realizacije u izvozu, ove godine očekujemo da izvoz bude najmanje 50 odsto. Praktično, više od polovina proizvedenih kotlova ide u izvoz.
Koliko je „težak“ izvozni posao sa Makedoncima?
 Negde oko 600.000 evra.
Gde još izvozite
– u Bosni i Hercegovini, za poznatog kupca na Kosovu i Metohiji…
Velika potražnja. Ledeni dani pretvorili su ,,Megal“ u toplo preduzeće. Baš je vruće kod vas od posla
– Radimo punom parom. Ovde je vruće od posla i ako je napolju debeli minus. Svi radimo punim kapacitetom. Prošla subota je bila radna, i sutra će biti. Kod nas je baš ovih dana sve užurbano, vruće, još neisušeni kotlovi izlaze iz proizvodnih hala, idu u šlepere i isporučuju se. Prekjuče smo isporučili jedan šleper za Makedoniju, jedan je otišao u Beograd. U  ovom momentu na lageru praktično nemamo ni jedan kotao.
Sigurno imate i individualnih porudžbina.  Kaliko se čeka na preuzimanje kotla
– Naravno da imamo i takve slučajeve, individualne porudžbine. Za manje od 15 dana ne može da se dobije kotao koji se naruči na takav način.
Koliko kotlova dnevno izlazi iz proizvodnje
– Izlazi oko 12 kotlova. Može više, ali sve se to uradi u jednoj smeni. Planiramo da postepeno uvedemo i drugu smenu. Potražnja to zahteva.
Koliko radnika imate. U proizvodnji i režiji
– Imamo 135 radnika. Gotovo su svi u proizvodnji, tačnije – njih 92 odsto. Ostali rade u režiji. Mali ih je broj, što je i normalno. Mi se ipak bavimo ozbiljnom proizvodnjom.
Kakva su primanja. Da li su radnici zadovoljni?
– Ne bih mogao tačno da kažem koliki je prosek primanja. Još uvek nismo izveli konačnu računicu, imali smo neka davanja, praktično – nešto kao 13. platu. U svakom slučaju, prosek primanja je sigurno veći od 30.000 dinara. Malo ili mnogo? Uvek je teško odgovoriti. Ma koliki iznos bio u pitanju uvek se misli da može još, da može bolje. Ono što je važno istaći jeste da lične dohotke redovno isplaćujemo. U zarađenom iznosu. Primer: Znam da postoji varioc koji prima 38.000 dinara, ali ima i onih koji primaju 10.000 manje. Znači, sve zavisi od radnika, njegovog učinka. Sve je u njegovim rukama.
Kako vidite „MEGAL“ sutra
 Vidim kao jedno moderno preduzeće. Upravo sada moramo da radimo na tome, u pregovorimo sam da obezbedimo laser čime bi povećali produktivnost, i ne samo produktivnost, praktično bi kvalitet naših proizvoda podigli na viši nivo. Otvorićemo mogućnosti da konačno možemo da se uhvatimo u koštac sa mnogo složenijim poslovima oko proizvodnje složenijih kotlova. Poslove oko toga do sada smo odbijali, sa ovom modernom mašinom nećemo. Oberučke ćemo se latiti i najsloženijeg posla. Obzirom da primamo neke nove ljude znači da imamo potrebe za takvim ljudima, da imamo obezbeđen posao, ugovoren posao, siguran plasman ne samo za ovu već i narednu godinu, pa sledeću… „Megal“ ima perspektivu. Jako lepu perspektivu. I jasnu viziju svoje budućnosti.
Foto: BuPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here