PARTIJA ZA DEMOKRATSKO DELOVANJE ŽELI U VLADU SRBIJE

0
1546

FATMIR HASANI – TRAŽIMO MESTO PREDSEDNIKA KOORDINACIONOG TELA I ZAMENIKA MINISTRA

Bujanovac, 25.maj 2016. (Bupress) – Još uvek ne znamo da li će naš mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić pozvati na razgovor, ali ako to učini spremni smo da prihvatimo da budemo u njoj, njen deo. Tražili bi da imamo predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i zamenika ministra bilo kog ministarstva. Mislim da je to realno, smatram da će oni koji budu izabrani iz naših redova opravdati poverenje, kaže za „Bupres“ profesor iz Bujanovca Fatmir Hasani, novoizabrani republički poslanik, član Partije za demokratsko delovanje, koja jedina od svih političkih partija koje okupljaju Albance na ovim prostorima  redovno  učestvuje na parlamentarnim izborima.
Hasani je prekjuče (ponedeljak), zajedno za liderom PDD-a Rizom Halimijem i Arditom Sinani, koja je bila nosilac liste ove partije na republičkim  izborima, bio na konsultativnim razgovorima kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ističe da je doček bio vrlo korektan i da je od predviđenih 30, trajao 25 minuta.
„Iskoristili smo to vreme da sa predsednikom države razgovaramo o problemima na jugu Srbije i naše manjine u „preševskoj dolini“, kao i mogućnostima ulaska u novu vladu“.
Ističe da nisu bili sigurni da će na izborima  dobiti dva poslanička mandata, kao što se to desilo pre dve godine kada su Albance u narodnoj skupštini predstavljali Riza Halimi i novoizabrani predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, jer „ovoga puta izlaznost na nivou države bio je veći, a dosta lista prešlo je cenzus, tako da je prirodni prag bio dosta visok…“ Žao mu je što nije prošla Ardita jer, „bila bi prva žena Albanka u republičkom parlamentu“!
Zna da će mu biti teško, da preuzima veliku odgovornost jer dolazi posle Halimija i Kamberija koji su bili veoma aktivni. „ Nastaviću njihovim putem, zalagaću se da se ovaj naš siromašan  kraj više ne prazni, da se otpočne „neka nova politika“, politika zapošljavanja, da se eliminišu razlike oko ekonomskog razvoja ove naše i drugih sredina u Srbiji…“
Hasani se osvrće i na nedavno formiranje lokalne vlasti u Bujanovcu, u kojoj nema predstavnika koalicije oko Srpske napredne stranke, koja će  zajedno sa Demokratskom partijom doskorašnjeg predsednika opštine Nagipa Arifija u opoziciju.
Naprednjaci su sami krivi što se ovako nešto desilo. Nisu bili ozbiljni, promenili su stavove, postavili neke „tvrde“ uslove, a nisu imali tu političku moć na lokalnom nivou za tako nešto.  Prvo smo sa njima počeli razgovore, naša iskrena namera je bila da sa njima formiramo opštinsku vlast, ali nismo mogli. Čekali smo ih dugo, skoro tri nedelje da se odluče..., ističe Hasani.

Foto: (Ž.M. BUpress)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here