MIODRAG MILKOVIĆ O SUBOTIČKOM SKUPU GRUPE „VIŠEGRAD 4 PLUS“

0
1128

KORAK PO KORAK, SVE BLIŽE EVROPSKOJ UNIJI!

Bujanovac, 11.maj 2016. (Bupress)  Grupa „Višegrad 4 plus„ koju čine 13 članica: Grčka, Makedonija, Crna Gora, BIH, Hrvatska, Slovenija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Poljska i Srbija,  sastala se prošle subote u Subotici, na velikom skupu posvećenom problemima u regionu u oblasti veterine i novom zakonodavstvu u Evropi koje se odnosi na promet i zdravlje životinja. Zapaženo izlaganje na skupu imao je dr veterine Miodrag Milković, direktor ovdašnje Veterinarske stanice, prošle godine, na redovnoj Skupštini, izabran za predsednika Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije. Svoje još sveže utiske o skupu u Subotici, prenosi „Bupressu“.
– Grupa formirana u Mađarskoj ima za cilj da u okviru Evropske unije, sa zemljama eks Jugoslavije uspostavi kontakte i zbliži poljoprivredu tih zemalja kako bi se stvorili bolji  uslovi kada je u pitanju pravac pridruživanja EU. Izuzetno smo bili počastvovani prisustvom na skupu predsednika Federacije veterinara Evrope gospodina Rafaela Lagensa, člana Evropskog parlamenta, koji ima veoma veliki uticaj vezan za pregovore o pridruživanju EU i ispunjavanje uslova za otvaranje poglavlja 13, kada je u pitanju bezbednost hrane. Mislim da su kontakti sa ovim ljudima izuzetno važni za Srbiju..
Obradovala nas je činjenica što žele sa nama na iskrenim i korektnim osnovama da saradjuju po pitanju pridruživanja Srbije EU i ispunjavanju uslova koji su veoma važni za našu zemlju. Podsećam, oko 70 odsto svih normativnih akata koji su potrebni odnose se na bezbednost hrane. Zbog svega toga prisustvo g. Lagensa  je bilo veoma važno.
Na skupu sam govorio o hrani i njenoj bezbednosti. Pre svega, na veliku rasprostranjenost antibiotika njoj, samim tim i na sve veću otpornost ljudi konzumiranjem te hrane na antibiotike. Dakle, jedna vrlo opasna situacija gde velike kompanije koriste antibiotike kao stimulatore rasta, ali kada ljudi kasnije koriste antibiotike oni ne deluju, što je veoma opasno za ljudsku populaciju. Nekontrolisana je upotreba antibiotika u hrani za životinje. Veterinarska struka je nepopularna u Evropi (!) kod proizvođača hrane i kod proizvođača farmaceutskih proizvoda, što dovoljno govori o (ne)bezbednosti hrane. Neprofesionalan i nekorektan stav prema upotrebi  različitih farmaceutskih proizvoda u proizvodnji hrane, kada su u pitanju velike kompanije, nanosi direktnu štetu kvalitetu hrane koju konzumiramo. Najugroženija su naša deca, njih moramo zaštititi pre svih. Naravno, i ostalu populaciju ljudi. Zato su veterinari na jednom važnom zadatku, koji će u narednom periodu dobijati sve više na značaju i kod potrošača, pre svega u Srbiji, jer će svest o kvalitetu hrane biti na višem nivou nego danas. Ono što me raduje i čini optimistom jeste situaacija da  velike kompanije u jednoj trci za profitom,  za jeftinom hranom koja je obogaćena raznim dodacima, a sve u službi prevare potrošača, gube trku sa javnim mnenjem i u EU i u Srbiji Sve veći značaj dobija i ubeđen sam, dobijaće brendirana zdrava hrana malih proizvodjača – malih gazdinstava koji nisu orijentisani na velike, već na manje količine u proizvodnji, ali veoma kvalitetne hrane oslobodjene antibiotika, hormona i pesticida. Mislim da su sticajem okolnosti, pre svega svetskom jurnjavom za profitom, manji proizvodjači ustuknuli, ali da će uz pomoć države dobijati sve više na značaju. I da će doći vreme kada nećemo prodavati pšenicu i kukuruz kao naše izvozne adute, već meso i mesne preradjevine. Pre svega jagnjeće i juneće meso, zbog ukusa i kvaliteta veoma traženo u EU. A to se može postići vraćanjem našeg stočarstva  na pozicije na kojima je bilo do 2000. godine…
Sve u svemu, veoma sam ponosan što sam bio deo jednog ovakvog skupa. Ovo je veliki plus za Ministarstvo poljoprivrede, sve one koji rade na poslovima pridruživanja EU. Za Republiku Srbiju. Svaka čast! Mislim da ćemo uspešno prebroditi sve preprele i iz dana u dan biti sve bliži EU, optimistički zaključuje Milković.
Foto: Ž.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here